Det er nemt at komme i gang
Vinplanter er taknemmelige planter, der stort set kan gro alle steder. Uanset om man passer planterne efter alle kunstens regler eller ej, gror de godt, og producerer mange drueklaser.
Hvis man sørger for at give planterne lys og luft, fjerner blade i druezonen op til høsten, og høster modne druer, så får man et godt råmateriale til at fremstille gode vine.
Søg inspiration og viden
Der kan hentes meget faglig viden og inspiration på www.vinavl.dk, men det er ikke alt man kan læse sig til. For at komme rigtig godt fra start, kan det anbefales at deltage i FDV’s begynderkurser i vinavl. Desuden kan du hente meget inspiration og erfaringsudveksling i erfagrupper og lokalgrupper, som findes over hele landet.
Måske kan du være “lærling” hos en kollega fra en erfa- eller lokalgruppe, hvor du deltager i arbejdet i marken og i vineriet for at få erfaring med vinavl.
De første år
Der går tre år fra planterne er i jorden til den første høst kommer i hus. De første år går med planlægning og etablering af vinmarken. Når planterne er i jorden, er der ikke så meget arbejde i vinmarken, og det giver tid til planlægning og etablering af vineriet. Nedenfor findes en oversigt over de væsentligste opgaver de første år.
Den enkle opskrift på vinfremstilling
Hvis man som nystartet hobbyavler har et mindre antal vinplanter kan man følge nedenstående enkle metode for hhv. hvidvin og rødvin:
Fremstilling af hvidvin
- Høst modne druer (pH 2,9 – 3,3)
- Afstilk druerne med håndkraft
- Pres druerne i plastspand eller et kar
- Fremstil en forgær
- Placér druerne i en plastbeholder og tilsæt forgæren
- Læg et låg løst over beholderen og lad mosten gære i tre dage
- Omstik mosten til en glasballon og sæt en gærlås på
- En uge efter at gæringen er gennemført, omstikkes vinen
- Tilsæt 4 gram sulfit pr. 25 liter og lad vinen stå koldt i 4 uger
- Lad vinen stå køligt og roligt i 4 måneder
- Tilsæt 2 gram sulfit pr. 25 liter 2 uger inden vinen flaskes
Fremstilling af rødvin
- Høst modne druer (pH 3,0 – 3,4)
- Afstilk druerne med håndkraft, og knus druerne
- Fremstil en forgær.
- Placér druerne i en plastbeholder og tilsæt forgæren
- Læg et låg løst over beholderen og lad mosten gære i tre dage
- Rør i vinmassen 2-3 gange daglig, så skallerne bliver godt fordelt i mosten
- Omstik mosten (uden skaller) til en glasballon og sæt en gærlås på
- Inden gæringen er helt færdig, tilsættes en malolaktisk bakteriekultur
- En uge efter at den malolaktiske proces er gennemført, omstikkes vinen
- Tilsæt 4 gram sulfit pr. 25 liter og lad vinen stå koldt i 4 uger
- Lad vinen stå køligt og roligt i 4 måneder
- Tilsæt 2 gram sulfit pr. 25 liter 2 uger inden vinen flaskes