Skip to content

Det er arbejdet i vinmarken, der skaber grundlaget for den gode vin. Sunde planter i en sund jord giver gode og sunde druer, men det kræver en god arbejdsindsats gennem hele året.

Der er mange måder at gøre tingene på. Det afhænger f.eks. af de ressourcer, som man har til rådighed, jordbundsforhold, valg af druesorter, markens placering og det resultat, som man vil opnå.

Det er vigtigt at understrege at der ikke findes en facitliste. Selvom der ikke findes en facitliste, er det vores håb, at man kan finde inspiration til det værdifulde arbejde i vinmarken.

Nedenfor findes en række gode råd til arbejdet i marken.

L
I
N
G
Vinter

Vinterbeskæring

image
Vinterbeskæring, som snarere skulle hedde forårsbeskæring, er vigtigt for at opnå et godt udbytte, både mængde og kvalitet, uden at vinplanten overbelastes. Men hvornår og hvordan skal vinplanterne beskæres? 
05-7-20
Læs mere 05-7-20
Forår

Frostskader

image
Vinplanterne er følsomme overfor frost, især om foråret hvor knopperne begynder at springe ud. Det er ikke altid, at man kan gøre noget for at undgå frostskader, men der er flere muligheder for at minimere frostskaderne.
05-7-20
Læs mere 05-7-20

Genplantning

image
Hvert år er der som regel behov for at erstatte nogle planter, som er gået ud. Der kan også være behov for at flytte gamle planter.
05-7-20
Læs mere 05-7-20
Sommer

Afløvning og grøn høst

image
Det danske klima med meget regn og frodig jord giver en kraftig vækst, som sjældent er i balance med den relative korte sæson. Afløvning og grøn høst er derfor nødvendigt for at hæmme væksten for at sikre et godt udbytte.
06-5-20
Læs mere 06-5-20

Sygdomsbekæmpelse

image
Den bedste sygdomsbekæmpelse i vinmarken er sunde planter. Det gælder om at skabe en god biodiversitet, så der er balance mellem skadelige og nyttige svampe, dyr og insekter. Hvis man har behov for at anvende bekæmpelsesmidler, skal man være opmærksom på hvilke midler, der er godkendt i forbindelse med vinavl.
06-5-20
Læs mere 06-5-20

Beskyttelse mod dyr

image
De fleste dyr tiltrækkes af sukkerindholdet i druerne. Selvom de firbenede fyr kan være et problem i vinmarken, er det mest fugle og insekter, der udgør problemet.
06-5-20
Læs mere 06-5-20
Høst

Analyse af mosten

image
Selvom høsten måske først skal foretages ultimo september eller i oktober, vil det være en god idé at begynde at måle sukker, pH og syre allerede omkring den 1. september.
05-3-20
Læs mere 05-3-20

Høsttidspunkt

image

Den gode aroma udvikler sig sent i modningsforløbet. Høsttidspunktet er afgørende for druernes kvalitet og dermed vinens kvalitet.  Druerne skal selvfølgelig høstes, når de er modne, men hvordan ved hvornår de er modne?

 
05-3-20
Læs mere 05-3-20

Høst

image
Høsten er en fest, men for at det skal blive en succes, er der meget som skal planlægges og forberedes. 
01-9-21
Læs mere 01-9-21
Høst