Skip to content

Det er nemt at komme i gang

Vinplanter er taknemmelige planter, der stort set kan gro alle steder. Uanset om man passer planterne efter alle kunstens regler eller ej, gror de godt, og producerer mange drueklaser.

Hvis man sørger for at give planterne lys og luft, fjerner blade i druezonen op til høsten, og høster modne druer, så får man et godt råmateriale til at fremstille gode vine.

Søg inspiration og viden

Der kan hentes meget faglig viden og inspiration på www.vinavl.dk, men det er ikke alt man kan læse sig til. For at komme rigtig godt fra start, kan det anbefales at deltage i FDV’s begynderkurser i vinavl. Desuden kan du hente meget inspiration og erfaringsudveksling i erfagrupper og lokalgrupper, som findes over hele landet.

Måske kan du være “lærling” hos en kollega fra en erfa- eller lokalgruppe, hvor du deltager i arbejdet i marken og i vineriet for at få erfaring med vinavl.

De første år

Der går tre år fra planterne er i jorden til den første høst kommer i hus. De første år går med planlægning og etablering af vinmarken. Når planterne er i jorden, er der ikke så meget arbejde i vinmarken, og det giver tid til planlægning og etablering af vineriet. Nedenfor findes en oversigt over de væsentligste opgaver de første år.

  • Uddannelse
    Inden du begynder etableringen af vinmarken, bør du deltage i FDV’s begynderkurser i vinavl.
  • Planlægning
    En vinmark er en langtidsinvestering, og når planterne først er sat i jorden er det svært at ændre på. Det er vigtigt at overveje forhold som valg af druesorter, placering af planterne, din egen arbejdsindsats og økonomien.
  • Bestilling af planter
    Bestilling af planter skal ske i god tid. Hvis du vil være sikker på at få de ønskede druesorter skal planterne bestilles året før, de skal bruges. Klik her for at se en liste over mulige leverandører.
  • Klargøring af vinmark
    Jorden skal klargøres og stolper skal monteres. Det er som regel bedst at montere stolperne før planterne sættes i jorden. Så risikerer man ikke at beskadige de nye planter.
  • Plantning af vinplanter
    Planterne skal i jorden og der skal monteres planterør og støttestolpe ved planterne. Afhængig af jordforholdene skal der måske også tilføres næringsstoffer. Man skal også være forberedt på at vanding kan være nødvendigt.
  • Pasning af de nye planter
    Man skal sikre at planten etablerer en stamme, der når op i en højde på ca. 70 cm. I denne højde skal stammehovedet dannes, og man kan lægge en vandret spore ud til hver side. Der findes flere andre opbindingssystemer.
  • Ukrudt skal fjernes eller holdes nede
  • Drueklaser skal fjernes, så planten bruger al sin kraft på at vokse i stedet for at sætte frugt
  • Planlægning af vineriet
    Som alternativ til at etablere eget vineri, kan det overvejes at få en kollega i erfa-eller lokalegruppen til at vinificere den første høst.
  • Etablering af vineriet
    Lokalet skal indrettes og udstyr skal indkøbes.
  • Pasning af planterne
    Vi nærmer os nu en normal drift, hvor planterne skal opbindes, beskæres og holdes fri for ukrudt.
    De helt unge planter bør kun bære en enkelt eller to klaser.
  • Den første høst
    Når høsten nærmer sig, skal bladene i druezonen fjernes, så klaserne får lys og luft.
    Den første vinificering
    Den første høst skal vinificeres.

Vi er nu nået frem til en normal drift af vinmarken med vinterbeskæring, opbinding, beskæring osv., samt høst og vinificering af druerne.

Den enkle opskrift på vinfremstilling

Hvis man som nystartet hobbyavler har et mindre antal vinplanter kan man følge nedenstående enkle metode for hhv. hvidvin og rødvin:

Fremstilling af hvidvin

  1. Høst modne druer (pH 2,9 – 3,3)
  2. Afstilk druerne med håndkraft
  3. Pres druerne i plastspand eller et kar
  4. Fremstil en forgær
  5. Placér druerne i en plastbeholder og tilsæt forgæren
  6. Læg et låg løst over beholderen og lad mosten gære i tre dage
  7. Omstik mosten til en glasballon og sæt en gærlås på
  8. En uge efter at gæringen er gennemført, omstikkes vinen
  9. Tilsæt 4 gram sulfit pr. 25 liter og lad vinen stå koldt i 4 uger
  10. Lad vinen stå køligt og roligt i 4 måneder
  11. Tilsæt 2 gram sulfit pr. 25 liter 2 uger inden vinen flaskes

Fremstilling af rødvin

  1. Høst modne druer (pH 3,0 – 3,4)
  2. Afstilk druerne med håndkraft, og knus druerne
  3. Fremstil en forgær.
  4. Placér druerne i en plastbeholder og tilsæt forgæren
  5. Læg et låg løst over beholderen og lad mosten gære i tre dage
  6. Rør i vinmassen 2-3 gange daglig, så skallerne bliver godt fordelt i mosten
  7. Omstik mosten (uden skaller) til en glasballon og sæt en gærlås på
  8. Inden gæringen er helt færdig, tilsættes en malolaktisk bakteriekultur
  9. En uge efter at den malolaktiske proces er gennemført, omstikkes vinen
  10. Tilsæt 4 gram sulfit pr. 25 liter og lad vinen stå koldt i 4 uger
  11. Lad vinen stå køligt og roligt i 4 måneder
  12. Tilsæt 2 gram sulfit pr. 25 liter 2 uger inden vinen flaskes