I vineriet skal der være plads til at udføre alle opgaver fra høst til flaskning af vinen. Ofte vil man udføre afstilkning og presning udendørs, men gæring, omstikning, analyser og flaskning udføres normalt indendørs i vineriet.
Som erhvervsavler skal man overholde en række lovkrav, både i forbindelse med indretning af lokalerne og det udstyr, der anvendes. Klik her for at læse om regler for vinfremstilling.
Lokalet
Hygiejne er meget vigtigt, og derfor skal lokalet indrettes så det er nemt at rengøre og nemt at holde rent. Det gælder både vægge, lofter, gulv og afløb. Der bør ikke være unødigt inventar i vineriet.
Temperaturen er vigtig at kunne styre. En stabil temperatur har betydning for vinens udvikling. Desuden er det vigtigt at kunne holde den ønskede temperatur under gæringen.
Som nystartet hobbyavler kan det være svært at etablere et egentligt vineri, men mindre kan også gøre det. Hvis man kan sikre en god hygiejne under gæringsprocessen, når man omstikker vinen og flasker vinen, er man kommet langt.
Udstyr
Der er brug for en hel del udstyr til vinfremstillingen. Det er vigtigt at udstyret er godkendt til fødevarer. Der findes en række leverandører i Danmark, Klik her for at se en liste over mulige leverandører.
Bemærk at det ofte er muligt at købe brugt udstyr af andre vinavlere. Se vinavler forum på FDV’s hjemmeside.
Det er almindeligt at hobbyavlere samarbejder og f.eks. deler udstyr. Brug erfa- og lokalgrupperne til at skabe kontakt til hobbyavlere i nærområdet.
Det mest nødvendige udstyr
Som nystartet hobbyavler med et mindre antal vinplanter kan man klare flere opgaver uden brug af ret meget udstyr. Nogle opgaver kan klares manuelt, andre opgaver kan klares ved låne udstyr eller deles om udstyr. Det mest nødvendige udstyr kan bestå af nedenstående:
- En plastbeholder
- To glasballoner med gummihætte og gærlås.
- En tragt og plastikslange
- Gær, næringsstof, malolaktisk bakteriekultur og sulfit.
- Genbrug af egne flasker.
- Skruelåg, der kan monteres uden brug af propapparat.
Det almindelige udstyr
Nedenfor findes en liste over det væsentlige udstyr til et vineri.
Opbevaring af gær, sulfit og andre stoffer
Gær, sulfit, næringstoffer og malolaktiske bakteriekulturer er nødvendige stoffer i vineriet. For at sikre at stoffer ikke mister deres virkning, skal de opbevares efter de enkelte produkters anvisninger. De fleste stoffer skal opbevares tørt, køligt og i lufttætte poser eller beholdere.
Yderligere information
Artikel i Vinpressen nr. 5, årgang 2015: Investering i et vineri af Torben Bo Toldam-Andersen og Lars Hagerman
Artikel i Vinpressen nr. 4, årgang 2019: Hygiejne i vineriet af Carl-Henrik Brogren