Skip to content

Det er nemt at komme i gang

Klimaet i Danmark er optimalt for rigtig mange frugter, så der er mange muligheder for adgang til gode råvarer. Vinen vinificeres som andre former for vin, og kræver et minimum af udstyr.

Søg inspiration og viden

Der kan hentes meget faglig viden og inspiration på www.vinavl.dk, men det er ikke alt man kan læse sig til. For at komme rigtig godt fra start, kan det anbefales at deltage i FDV’s begynderkurser i vinavl. Desuden kan du hente meget inspiration og erfaringsudveksling i erfagrupper og lokalgrupper, som findes over hele landet.

Måske kan du være “lærling” hos en kollega hvor du deltager i arbejdet hos kollegaen for at få erfaring med vinavl.

Råvarer

I Danmark findes der mange frugter, som er velegnede til frugtvin. Blommer, Æbler, solbær, kirsebær og rabarber er nogle af de frugter, som er nemme at arbejde med. Tag udgangspunkt i nogle enkle opskrifter. Når du har gjort dine egne erfaringer kan du bevæge dig ud i den spændende verden med at eksperimentere med andre frugter og sammensætninger af frugter.

Udstyr

Man kan klare sig med meget lidt udstyr. Det vigtigste er:

  • Frugtkværn/Æblerasper
    Til at findele frugten. Apparatet ligner en stor persillehakker.
  • Saftpresse
    Sædvanligvis skal du kun bruge saften fra frugterne
  • Gærspand med låg, gærrør og tappehane
    Ofte har man brug for to spande
  • Glasballon med gærrør
    Plastbeholdere bør kun benyttes til opbevaring i kort tid
  • Hydrometer
    Til at måle sukkerindhold
  • Termometer
    Temperaturen er vigtig under gæringen
  • Hævert

Når vinen er færdig, skal den selvfølgelig på flasker. Hvis der er tale om mousserende cider eller frugtvin, er det meget vigtigt at vælge flasker der kan klare overtrykket i flaskerne (Champagneflasker).

Flaskerne kan lukkes med kapsler, skruelåg eller forskellige former for propper. Kapsler vil nok være at foretrække i starten. For at lukke flaskerne skal der også indkøbes enten et propapparat eller en kapsellukker.

Forbrugsstoffer

Hver gang der skal fremstilles vin, har man brug for nogle forbrugsstoffer:

  • Gær
    Man kan benytte den naturlige gær som findes på frugten, men det er ikke nemt som begynder. Benyt f. eks Lallemand DV10.
  • Gærnæring
    For at sikre at gæren har den næring, der skal til for at gennemføre hele gæringsprocessen. Benyt f. eks Lallemand Fermaid K.
  • Sukker
    Sædvanligvis skal der tilsættes sukker, da frugten ikke altid indeholder tilstrækkelige mængder sukker
  • Rengøringsmiddel
    Det er vigtigt at anvende rengøringsmidler, som ikke skader smag eller ødelægger gæringsprocessen.
  • Sulfit
    Konserveringsmiddel, som sikrer at vinen ikke går i gang med at gære igen, når vinen er kommet på flaske. Benyt f.eks. Inodose sulfit brusetabletter.

Eksempel på en cideropskrift

Cider er en gæret vin, som er fremstillet på basis af æbler. Cider er sædvanligvis mousserende. Man kan se andre definitioner på cider, f.eks. en blanding af pærer og æbler eller med brug af andre smagsforstærkere.

Denne cideropskrift er en meget enkel opskrift på en ikke mousserende cider. Opskriften kan varieres på mange måder, f.eks. ved brug af en blanding af forskellige æblesorter, forskellige gærtyper og temperatur under gæringen,

Fremgangsmåde

  • Rengør udstyret, og husk også din egen hygiejne gennem hele processen. Husk at du har at gøre med fødevarer.
  • Som tommelfingerregel skal du bruge 2 kg. æbler for at fremstille 1 liter most.
  • Sortér æblerne og vask æblerne
  • Æblerne skal findeles, f.eks. i en æblerasper
  • Pres æblerne i en saftpresse, så du adskiller frugtkødet fra mosten. Mosten hældes i gærspanden.
  • Mål sukkerindholdet i mosten og tilsæt eventuelt sukker for at hæve alkoholprocenten.
  • Fremstil en gærstarter
  • I et helt rent glas hældes 2 dl. vand. Vandet skal være ca. 30-35 grader. Tilfør gæren og rør let rundt. Lad det stå lunt i ca. ½ time med et viskestykke over.
  • Mosten skal have en temperatur på ca. 20-25 grader inden du tilsætter gæren.
  • Tilsæt gærstarten til mosten.
  • De første par dage skal mosten gære ved ca. 20 grader. Herefter kan temperaturen sænkes lidt.
  • Når al gæringsaktivitet er ophørt, f.eks. efter 4 – 8 uger (alt efter temperaturen og sukkerindholdet) omstikkes vinen til en glasballon – uden at medtage bundfaldet.
  • Tilsæt sulfit. En tommefingerregel er tilsætning af 4 gram sulfit i 25 ltr.
  • Vinen skal nu stå køligt indtil vinen er klar. Det kan tage flere måneder.
  • Når vinen er klar kan den fyldes på flasker.