Studiekreds 5 – Validering og fortolking af kemisk/biokemiske analysedata samt ønologisk handling på analyseresultater
28. januar 2025 (tirsdag) kl. 17:00 - 21:00
Under temaet “fra Drue til Glas” tages udvalgte emner op efter deltagernes ønsker.
Studiekredsen består af 8 møder. Sidste frist for tilmelding til den samlede studiekreds er den 14. november.
Læs mere om det samlede forløb og tilmelding
Der er mulighed for enkeltdagstilmelding efter pladsforholdene: 350 kr. pr. gang.
Kontakt
Carl-Henrik Brogren på 2041 6249 eller pr. e-mail henrik@brogren.dk for yderligere oplysninger om de enkelte studiekredsemner og -indhold.
Tirsdag den 28. januar 2025 kl. 17-21
Validering og fortolking af kemisk/biokemiske analysedata samt ønologisk handling på analyseresultater
Oxidation og reduktion. Hygiejne og kvalitet. Forebyggelse og/eller behandling. Justeringer – hvad må man og hvad må man ikke? Hvad forstås ved præfermentering biokontrol ved druehøst (GAÎA), . Hvordan virker alternativ oxidationsforebyggelse med glutathion (Glutastar/Glutarom). Kan Brett forebygges (NO-BRETT)? Ved du hvor kloaken er?
Tirsdag den 25. februar 2025 kl. 17-21
Vigtige trin og faldgrupper ved fremstillingen af mousserende vine ved Methode Traditionelle og Charmat-metoden
Fraktioneret presning af helklaser. Hvorfor og hvordan?
Malolaktisk gæring på de sure grundvine. ”Pied de Cuvée” (PDC) adaptation. Sulfit-indhold, pH og alkohol som inhibitorer.
Kuldestabilisering og syrejustering. Hvad gør “Creme de Tartar”?
Tirage og gæradaptering. Membranforstærkning, Gærvalg m.v.
Fordele og ulemper ved flaskegæring og tryktanksgæring (Fustagegæring).
Udstyr til Charmat-metoden fra mini- til makroproduktion.
Filterpatron-filtrering. modtryksfylder, champagnecorker m.v.
Sur-lie lagring på tank eller flaske. Forstå gærhydrolysens kemi.
Degorgering eller cartridge gærfrafiltrering under tryk.
Dosage med hvad, hvor meget, hvordan og hvorlænge? “Le Mariage” periodens kemi.
Sulfitering med Ammoniumbisulfit – hvorfor “ammonium” og hvor meget ?
Tirsdag den 25. marts 2025 kl. 17-21
De sekundære aromastoffer
Fermentering på den rette måde. Valg af gær og aromastoffers dannelse under gæringen.
Tirsdag den 29. april 2025 kl. 17-21
De tertiære aromastoffer
Lagringens sensoriske betydning. Sur-lie gærhydrolysens kemi. Fadlagring versus flaskelagring. Mikrooxidation igennem kapsel eller tønde
Tirsdag den 27. maj 2025 kl. 17-21
Assemblage 1 – den svære kunst at blande vine
Hvorfor, hvordan, hvornår? – en praktisk hands-on træning er planlagt med udvalgte vine/grundvine.
Tirsdag den 17. juni 2025 kl. 17-21
Assemblage 2 – en praktisk hands-on træning på udvalgte vine fra deltagerne selv
Vi søger efter ekspertise?
Evt. studiekreds-udflugt efter nærmere aftale