Skip to content

Mjød

Kilde: http://illumogingrid.dk/mjoedbrygning-begynder-guide/
redigeret af Lars Holt

Mjød

”Mjød”… Bare navnet får en til at fantasere om en tid med vikinger, drikkehorn og store fuldskæg.

Men man skal hverken være viking eller Asatroende for at brygge mjød. Mange tænker det nok som vikingernes ”øl”, men smager du mjød med en forventning om smagen af øl, så bliver du overrasket. Mjød bliver nogle steder kaldet for Honning-vin, hvilket må siges at være et mere passende navn.

Mjød er en drik der fås i mange farver, smagenuance og grader af sødme. En basal mjød består af honning, vand og gær og kan i sin renhed smage himmelsk. Her bestemmes graden af tørhed eller sødme ud fra mængden af honning. Ud over disse 3 ingredienser kan man tilsætte stort set alt.

Når det kommer til mjød kan alt lige fra krydderier til frugt og karamelliseret honning gøres til primære smagsgivere. De mange kombinationsmuligheder får ens fingre til at kribler efter at prøve noget nyt, og giver en fantastisk glæde ved mjødbrygning.

Ingredienser

Honning er grundingrediensen i mjød og indeholder de sukkerstoffer, der senere omdannes til alkohol og danner grundlaget for smagen i mjøden. Honning kan have meget varierende farve, konsistens og smag. At købe honning på glas i en butik kan hurtigt blive en dyr løsning, så hvis man ikke selv har bier, kan man i stedet f.eks. søge på Facebook eller lign. Her kan man finde honning i store mængder til en pris på 20-40 kr. pr. kg. Personligt foretrækker jeg at finde en lokal biavler og banke på dennes dør. Det giver anledning til en god snak og måske en bedre pris.

Øvrige ingredienser er som til drue- eller frugtvin. Dog skal der bruges gærnæring, fordi honning ikke indeholder nok næringsstof.

Opskrift til traditionel mjød


10 kg honning
17,5 L vand (evt. æblemost, men så skal der bruges lidt mindre honning)

Det er en simpel opskrift og skulle gerne give en halvsød mjød. Smagen afhænger, som tidligere nævnt, fuldt ud af din honning.

Vand og honning blandes i din valgte beholder. Honningen skal opløses helt og der må gerne piskes en masse luft ned i mosten. Gæren har godt af ilt når den skal til at formere sig.

Derefter tilsættes gær og evt. gærnæring, og der fortsættes som øvrig vinificering.