Skip to content

For at druer er gode som spisedruer, skal de

  • Helst være uden kerner, eller med så små kerner, at man kan tygge dem uden problemer
  • Være store saftige og søde druer
  • Have tynd skal
  • Have frisk frugtsmag- Muscat, tropefrugter eller jordbærsmag( Labrusca)

Alle vindruer kan spises, men ikke alle opfylder ovennævnte krav.
Litteraturhenvisning: Druer i danske haver af Jens Michael Gundersen

Dyrkning i drivhus eller på friland

Alle vinplanterne kan vokse og overleve på friland i Danmark.
Men vinplanter er meget temperaturafhængige for at kunne danne blomsterknopper. Det er derfor vi skelner mellem om druerne kan gro på friland, op ad en varm mur, eller om de skal i drivhus. Der er ikke megen idé i at dyrke en vinplante, der ikke giver druer.
Alle sorterne kan gro i drivhus, frilandssorterne bliver blot tidligere modne, end de sorter, der kun trives i drivhus.

Dyrkning af spisedruer

Spisedruer dyrkes på en lidt anden måde, end druer til vin. Vi ønsker store klaser med store, saftige og sprøde druer.
Vi skal derfor starte med at begrænse udbyttet. Fjern alle klaser over én pr. ranke, og gør det så snart du har set, at den klase, der skal bevares er bestøvet.
I drivhus skal der være mindst fire blade pr. klase, hvis målet er kvalitets spisedruer. På friland 10-14 blade pr. klase.
Sørg for at klaserne hænger frit, så der ikke går svampesygdomme i dem. Afløvning foretages inden farveskifte (på friland ca. 1. august).

Udbredte spisedruer

Uden kerner

Til Friland

Korender
Korender er en lille grøn drue, der modner fint på friland i Danmark allerede i sidste halvdel af september. Den er helt fri for kerner. Ved modenhed får den smagsnoter af muskat og kan blive usædvanlig sød.

Coronation 
( del af (tabel grapes serie) – spise druer fra Summerland British Colombia Canada.)
Coronation  er en mellemstor grøn drue, der får lyserødt skind ved modenhed. Modner i oktober med en fin sødme.

Soverin Coronation
Blå drue ”næsten” kerneløs velsmagende frugt med stor holbarhed i moden tilstand. Klase størrelse ca. 700 gr. til ca. 900 gr. Modner i oktober med en fin sødme.

Til sydmur

Himrod
Himrod er beregnet til drivhus, men den smager så godt, at mange lader den vokse op ad en varm sydmur med fint resultat.

Beauty
Beauty er en blå drue, der kan trives på en varm sydmur, men trives dog bedre i drivhus. Druen modner i oktober på sydmur (tidligere i drivhus). Den er helt fri for kerner. Smagen er sød og aromatisk.  Det er den bedste blå spisedrue, jeg har smagt indtil videre.
Uanset om Beauty dyrkes op ad en varm mur eller i drivhus, har den tendens til at give varierende udbytte fra år til år. Kan sikkert reduceres, hvis der skæres klaser væk i år med meget stor bæring

Til Drivhus

Himrod
Himrod er den mest udbredte grønne spisedrue til drivhus. Og det er ikke så mærkeligt, for den er kerneløs, smager utrolig godt, og modner fra august til oktober. Vi har 4 planter til 3 personer – og der bliver ingen druer tilovers. Sukkerindholdet kan nå op på 100oOe. Derefter er druerne så løse, at de falder af – det er et minus ved Himrod. Den vil nok være vanskelig at sælge i større mængder.

Vanessa
Vanessa er en lyserød og stort set kerneløs drue, der modner fra sidst i september og til langt ind i december. Smagen er dejlig frugtagtig, når den er moden.
Billede af Vanessa i starten af november.

Med Kerner

Til Friland

Muskat Garnier Bleu
Muskat Garnier Bleu  har en utrolig fin muskatsmag. Det er den eneste drue med kerner, som min kone vil spise. Den er nem at dyrke og modner allerede sidst i september med en fin sødme

Don Muskat
Don Muskat er registreret som vindrue, men den har så fin en muskatsmag, at mange køber den til spistbrug. Den er sund og robust, men kan dog blive ramt af vinskimmel.

Canadice
Canadice er blå og giver et stort og konstant udbytte af sunde druer af Regentstørrelse. Sødmen er fin til spisedruer. Desværre er den ikke absolut kerneløs – mere som Schuyler. Og som hos Schuyler er skindet lidt sejt.

Reliance
Reliance er lyserød. Meget sund, men ikke voldsom frugtbar. Smagen er markant anderledes end andre druer. Smager af solbær/stikkelsbær. Den skal smages, inden der købes planter af den, for enten kan man lide den, eller også kan man ikke finde på at spise den.

Til sydmur

Precoce de Malingre
Precoce de Malingre  er den gamle grønne spisedrue til drivhus. Den smager fin aromatisk, men den har for mange kerner efter nutidens normer. Den kan klare sig på friland, men da den ikke er krydset med de amerikanske vinarter, er den meget modtagelig for meldug og vinskimmel.
Den egner sig fint til fremstilling af hvidvin, men jeg har opgivet den nu, for den er for besværlig til økologisk dyrkning.

Schuyler
Schuyler kan dyrkes på mur med fint resultat. Se nærmere under drivhus.

Til Drivhus

Aurora
Aurora er en grøn drue med meget tyndt skind, så den kan angribes af gråskimmel ved modning. Det var grunden til at jeg opgav den i drivhuset. Men under et klart carporttag har jeg set den trives siden 1981 helt uden sygdomme.

Schuyler, der gror i drivhuset, har sendt en ranke ud i det fri.

Schuyler
Schuyler er den klassiske blå kerneløse drue til drivhus – men helt kerneløs er den nu ikke, og skindet er lidt sejt. Smagen er fin af sødme og lyse bær og holdbarheden gør, at den normalt kan høstes fra august til december. Schuyler kan dyrkes på mur med fint resultat.
Schuyler  egner sig fint til at fremstille rosévin af.

Yderligere information

Artikel i Vinpressen nr. 6, årgang 2008: Spisedruer af Lars Holt

Artikel i Vinpressen nr. 2, årgang 2009: Freiburgs spisedruer af Søren Kofoed Nielsen

Artikel i Vinpressen nr. 2, årgang 2009: Spisedruer ved Pometet Sorter og dyrkningsteknik af Torben Toldam

Artikel i Vinpressen nr. 6, årgang 2009: Etablering af spisedrueanlæg på Dyrehøj Vingaard af Søren Kofoed Nielsen

Artikel i Vinpressen nr. 4, årgang 201: Freiburgs spisedruer af Søren Kofoed Nielsen

Bogen: Druer i danske haver af Jens Michael Gundersen


Skrevet af Lars Holt