Skip to content
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Studiekreds 5 – Druemodning i Danmark og klimaforandring

7. januar 2025 (tirsdag) kl. 17:00 - 21:00

Under temaet “fra Drue til Glas” tages udvalgte emner op efter deltagernes ønsker.

Studiekredsen består af 8 møder. Sidste frist for tilmelding til den samlede studiekreds er den 14. november. 

Læs mere om det samlede forløb og tilmelding 

Der er mulighed for enkeltdagstilmelding efter pladsforholdene: 350 kr. pr. gang. 

Kontakt

Carl-Henrik Brogren på 2041 6249 eller pr. e-mail henrik@brogren.dk for yderligere oplysninger om de enkelte studiekredsemner og -indhold.

Tilmelding

Tirsdag den 7. januar 2025 kl. 17-21

Druemodning i Danmark og klimaforandring

Druemodningsanalyser Brix, TA, MA, pH og diverse modningsindeks beregninger illustreres fra pågående druemodningsstudier 2021-2024 på Granhøjgaard.
Druesmagning/druemodningstest på diverse spisedruesorter, som “fake” træningsobjekt i mangel af druer fra efterårets høstsæson.
ICV i Narbonne har et kursus i druemodning vurderet visuelt og ved smagning på franske sorte. Diverse former for kemisk målte modningsindeks (Brix/TA, Brix/MA, Brix*pH*pH og TartA/MA) gennemgås og debatteres.

Tirsdag den 28. januar 2025 kl. 17-21

Validering og fortolking af kemisk/biokemiske analysedata samt ønologisk handling på analyseresultater

Oxidation og reduktion. Hygiejne og kvalitet. Forebyggelse og/eller behandling. Justeringer – hvad må man og hvad må man ikke? Hvad forstås ved præfermentering biokontrol ved druehøst (GAÎA), . Hvordan virker alternativ oxidationsforebyggelse med glutathion (Glutastar/Glutarom). Kan Brett forebygges (NO-BRETT)? Ved du hvor kloaken er?

Tirsdag den 25. februar 2025 kl. 17-21

Vigtige trin og faldgrupper ved fremstillingen af mousserende vine ved Methode Traditionelle og Charmat-metoden

Fraktioneret presning af helklaser. Hvorfor og hvordan?
Malolaktisk gæring på de sure grundvine. ”Pied de Cuvée” (PDC) adaptation. Sulfit-indhold, pH og alkohol som inhibitorer.
Kuldestabilisering og syrejustering. Hvad gør “Creme de Tartar”?
Tirage og gæradaptering. Membranforstærkning, Gærvalg m.v.
Fordele og ulemper ved flaskegæring og tryktanksgæring (Fustagegæring).
Udstyr til Charmat-metoden fra mini- til makroproduktion.
Filterpatron-filtrering. modtryksfylder, champagnecorker m.v.
Sur-lie lagring på tank eller flaske. Forstå gærhydrolysens kemi.
Degorgering eller cartridge gærfrafiltrering under tryk.
Dosage med hvad, hvor meget, hvordan og hvorlænge? “Le Mariage” periodens kemi.
Sulfitering med Ammoniumbisulfit – hvorfor “ammonium” og hvor meget ?

Tirsdag den 25. marts 2025 kl. 17-21

De sekundære aromastoffer

Fermentering på den rette måde. Valg af gær og aromastoffers dannelse under gæringen.

Tirsdag den 29. april 2025 kl. 17-21

De tertiære aromastoffer

Lagringens sensoriske betydning. Sur-lie gærhydrolysens kemi. Fadlagring versus flaskelagring. Mikrooxidation igennem kapsel eller tønde

Tirsdag den 27. maj 2025 kl. 17-21

Assemblage 1 – den svære kunst at blande vine

Hvorfor, hvordan, hvornår? – en praktisk hands-on træning er planlagt med udvalgte vine/grundvine.

Tirsdag den 17. juni 2025 kl. 17-21

Assemblage 2 – en praktisk hands-on træning på udvalgte vine fra deltagerne selv

Vi søger efter ekspertise?
Evt. studiekreds-udflugt efter nærmere aftale

Detaljer

Dato:
7. januar 2025 (tirsdag)
Tidspunkt:
17:00 - 21:00

Arrangør

Carl-Henrik Brogren
Telefon
Carl-Henrik Brogren
E-mail
henrik@brogren.dk

Sted

Mantziusgården
Johan Mantziusvej 7a
Birkerød, 3460 Danmark
+ Google Maps