Nedenfor findes nogle eksempler på mjødopskrifter. Mange opskrifter er variationer over basisopskriften.
Nedenstående opskrift kan betegnes som en basisopskrift, uden tilsætning af andre råvarer end honning og vand. Opskriften er beregnet på at kunne gære i en 25 liters gæringsspand.
Ingredienser
- 8 kg honning
- Ca. 16 liter vand
Den samlede mængde honning og vand skal være ca. 24 liter. - Mjødgær
Der skal vælges en gær, som kan fungere i ret høje sukkerkoncentrationer. - Gærnæring
- 50 gram citronsyre
- Sulfitpulver
Fremgangsmåde
- Rengør alle rekvisitter, og husk mjødbryggerens egen hygiejne.
- Fremstil en gærstarter.
- Opvarm ca. 5 liter vand til max. 40 grader og hæld det i en gærringsspand.
- Når både gærstarter og blandingen af honning og vand er 20-22 grader tilsættes honningen. Opløs honningen.
- Tilsæt gærstarteren og citronsyre.
- Mens stormgæringen er i gang (ca, 2 dage), rystes beholderen 1-2 gange dagligt.
- Når stormgæringen er gennemført monteres gærrøret og temperaturen sænkes.
- Når gæringen ser ud til at være gennemført (adskillige uger), ventes yderligere 2 uger, hvorefter der tilsættes sulfit og mjøden omstikkes.
- Efter 2 måneder omstikkes mjøden
- Hvis mjøden er klaret efter 2 måneder er mjøden klar til at komme på flasker, ellers ventes til mjøden er klaret yderligere. Tilsæt sulfit ca. 2 uger inden flaskningen.
- Mjøden er drikkeklar, men vinder ved yderligere lagring.
Mjød med mjødurt er måske den mest klassiske mjød. Mjødurt er en vild plante, der findes i det meste af landet. Mjødurten har en meget kraftig smag, så vær varsom med brugen.
Benyt ca. 30 gram blomster fra mjødurten. Stilken er meget bitter, så den bør ikke anvendes. Hæld en halv liter kogende vand over mjødurten og lad det trække i ca. 30 minutter.
Blandingen af urter og vand tilsættes mjøden, når stormgæringen er gennemført. Urterne bundfældes og fjernes i forbindelse med den første omstikning.
abc
abc
abc