Forside Vinavlerforum 1 – Vindyrkning Pletter på bladene

Dette emne indeholder 10 svar, har 4 stemmer og blev senest opdateret af Lars Jacobsen Lars Jacobsen 11 måneder, 2 uger siden.

Viser 11 indlæg - 1 til 11 (af 11 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #61262
  Lars Holt
  Lars Holt
  Keymaster

  Jeg er stødt på et spørgsmål om pletter på undersiden af vinbladene på Havenyt. Er der en af jer, der kender til problemet?

  https://www.havenyt.dk/forum/skadedyr_og_plantesygdomme/18730.html#e126783

  #61263
  Lars Holt
  Lars Holt
  Keymaster

  Ja, jeg burde selvfølgelig have lagt billede på. Her bagsiden:

  Og her forsiden:

  #61265
  Lars Jacobsen
  Lars Jacobsen
  Deltager

  Det er galmider. Der komme små ‘buler’ på oversiden af bladene. Hvis der ikke er så mange angreble blade kan de med fordel indsamles og smides (langt) væk.

   

  Med venlig hilsen

   

  lars Jacobsen

  #61267
  Lars Holt
  Lars Holt
  Keymaster

  Hej Lars (Holt)

  Jeg ser det værende et overstået problem for i år Bladgal mide men et voldsomt angreb.

  Du kan ikke se miderne for de sidder i toppen af de ny skud og resultatet er plantens reaktion overspændt

  overflade og hvidt spin på under siden.

  Behandling et mide behandlings middel til næste år ( et jordbærbehandlings middel ) ved udspring.

  Med venlig hilsen
  Jens 1108

  #61268
  Lars Holt
  Lars Holt
  Keymaster

  “Hvis der ikke er så mange angrebne blade kan de med fordel indsamles og smides (langt) væk.”

  Du mener sikkert i restaffald, så de bliver brændt.

  #61269

  Jeg har selv lige set netop dette problem ved en gigantisk producent i Italien hvor de tapper 1,1 millioner flasker om året. (Marchesi Antinori syd for Firence). Jeg fik aldrig spurgt hvad det var, men har så nu fået et “dansk” svar. Åbenbart et problem der også findes ved producenter med styr på sagerne langt mod syd…

  Venlig hilsen

  Mogens Ribo Petersen

  Domaine Ribolund

  #61270
  Lars Jacobsen
  Lars Jacobsen
  Deltager

  Ja, jeg kommer  bladene i en plastpose og derefter i skraldespanden der går til forbrænding.

  #61271

  Diagnosen er rigtig, men den bliver ved hele året. Midlet er at rykke de angrebne blade af og smide dem i skraldespanden – og sprøjte med svovl, ofte. Vi har dem i en mark her i Midtjylland, nu på 3. år, men det bliver mindre og mindre. Det skal måske lige pointeres at sprøjtesvovl er et gødningsstof. F.eks. Pioneer S gødning. Hos vinmager.dk kan man købe 75 g for 19 kr. så det er ikke den store omkostning.

  Æggene overvintrer i knopperne, og er så klar til at fortsætte næste år.

  #61272
  Lars Jacobsen
  Lars Jacobsen
  Deltager

  Det er mit indtryk, at galmiderne hos mig er introduceret med nyplantede podede planter fra Tyskland. Det var på sådanne planter jeg første gang opdagede symptomer. Hvert år har jeg få blade med symptomer men jeg kan hode det nede ved indsamling af blade der bortskaffes med dagrenovationen. Jeg tror denne indsats er vigtig, har selv oplevet slemt angrebne marker i Mosel.

  #61273

  Angrebet i Midtjylland er formentlig kommet fra Tyskland på orion planter. Angrebet bliver mindre med tiden ved aktiv bekæmpelse, dog kan vi se at de breder sig lidt. Måske bør man have flere tidlige sprøjtninger. Sprøjtesvovl er jo harmløst, så det vil der ikke ske noget ved.

  #61345
  Lars Jacobsen
  Lars Jacobsen
  Deltager

  Bekæmpelse af galmider i vin

  Miderne lever inde i gallerne og da ’åbningen’ til disse (på undersiden af bladene) er dækket af fine, tætte hvide hår er bekæmpelsen svær.

  Galmiden overvintre inde i knopperne og efterhånden som knopperne udvikles flytter de sig til de unge blade og lever herefter udelukkende inde i gallerne. Så bekæmpelsen er svær. Indsamling og bortskaffelse af angrebne blade med dagrenovationen må være en god løsning ved begrænsede angreb. Hvis der skal sprøjtes, så er eneste mulighed når miden bevæger sig fra knoppen og ud på de unge blade. I bogen ’Farbatlas Krankheiten, Schädlinge und Nützlinge an der Weinrebe’ anbefales ud over indsamling af blade sprøjtning med svovlpræparater eller olieholdige midler fra BBCH 03 (knop opsvulmet men ikke grøn) til BBCH 05 (uldstadiet) i perioder med temperatur over 15 grader.  Desuden skulle der være en type rovmider man kan udsætte til bekæmpelse af galmiden.

  Ifølge Australske angivelser, så skulle miden normalt ikke have voldsomme økonomiske konsekvenser, selvom det ikke ser kønt ud på planterne. Så det er måske ikke så vigtigt at gøre noget overhovedet.

  Jeg selv indsamler inficerede blade og smider dem i skraldespanden.

  Med venlig hilsen

  Lars Jacobsen

Viser 11 indlæg - 1 til 11 (af 11 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.