Skip to content

Det er nemt at komme i gang

Mjød er vin, der fremstilles af honning og vand, hvor der kan tilsættes forskellige tørrede eller friske urter. Vinen vinificeres som andre former for vin, og kræver et minimum af udstyr.

Søg inspiration og viden

Der kan hentes meget faglig viden og inspiration på www.vinavl.dk, men det er ikke alt man kan læse sig til. For at komme rigtig godt fra start, kan det anbefales at deltage i FDV’s begynderkurser i vinavl. Desuden kan du hente meget inspiration og erfaringsudveksling i erfagrupper og lokalgrupper, som findes over hele landet.

Måske kan du være “lærling” hos en kollega hvor du deltager i arbejdet hos kollegaen for at få erfaring med vinavl.

Råvarer

Mjød er en vin der kan fremstilles i mange farver, smagenuance og grader af sødme. En basal mjød består af honning, vand og gær, og kan i sin renhed smage himmelsk. Her bestemmes graden af tørhed eller sødme ud fra mængden af honning. Ud over disse 3 ingredienser kan man tilsætte stort set alt.

Honning er grundingrediensen i mjød, og indeholder de sukkerstoffer, der senere omdannes til alkohol og danner grundlaget for smagen i mjøden. Honning kan have meget varierende farve, konsistens og smag. At købe honning på glas i en butik kan hurtigt blive en dyr løsning. Hvis man ikke selv har bier, kan man i stedet kontakte kollegaer i erfagrupper og lokalgrupper, eller skrive et opslag i FDV’s vinavlerforum. Eller find en lokal biavler og bank på biavlerens dør. Det giver sikkert anledning til en god snak og måske en bedre pris.

De forskellige typer honning kan i sig selv give skønne og varierende smage. Ofte tilsættes forskellige tørrede og/eller friske urter. Det er også muligt at anvende f.eks. æblemost som erstatning for en del af vandet.

Tilsætningsstoffer såsom Gær, gærnæring, citronsyre og sulfit kan købes hos en række leverandører, se eksempler på leverandører.

Den enkle opskrift på mjødbrygning

Mjød kan brygges på mange måder og med brug af mange forskellige råvarer. Nedenstående er en meget enkel opskrift uden tilsætning af andre råvarer end honning og vand:

  • 8 kg honning
    Da rapshonning kan være hård og svær af opløse, kan lynghonning eller anden blomsterhonning anbefales til den nye mjødbrygger.
  • Ca. 16 liter vand
  • Mjødgær
    Der skal vælges en gær, som kan fungere i ret høje sukkerkoncentrationer.
  • Gærnæring
    Da der sjældent er tilstrækkeligt med de næringsstoffer, som gæren skal bruge, er det nødvendigt at tilsætte gærnæring.
  • 50 gram citronsyre
  • 2 gram sulfitpulver

Fremgangsmåde

  1. Honning og vand og blandes sammen
  2. Tilsæt gær, gærnæring, citronsyre og sulfit
  3. Mens stormgæringen er i gang (ca. 2 dage), rystes ballonen 1-2 gange dagligt
  4. Når gæringen ser ud til at være gennemført (adskillige uger), ventes yderligere 2 uger, hvorefter der tilsættes sulfit og mjøden omstikkes.
  5. Tilsæt tørrede eller friske urter
  6. Efter 24 timer omstikkes mjøden
  7. Efter 2 måneder omstikkes mjøden
  8. Efter yderligere 2 måneder er mjøden klar til at komme på flasker
  9. Mjøden er drikkeklar, men vinder ved yderligere lagring.

Yderligere information

Bogen “Mjød – Verdens ældste vin” af Søren Lyshøj