skip to Main Content

Forside » Vinavlerforum » Vinificering » Maloktisk gæring

Forfatter
Emne
#61857

Hej.
Hvor lang tid går der fra man har tilsat bakteriekulturen og selve processen går i gang?
jeg har ikke prøvet dette før og har derfor ingen erfaring med dette emne.
Dan Schødt
Tulstruplund Winery

Viser 14 svar - 1 til 14 (af 14 i alt)
Forfatter
Svar
 • #61858

  Hej Dan

  Jeg tilsatte til min den ene rødvin d. 30. sep. og det bobler stille og roligt efter et par dag. Min erfaring er at der ikke kommer så mange bobler, men hvis du vipper lidt med ballonen så vil der stige bobler op fra bunden. mener også det godt kan tage et par måneder inden det er færdigt, jo varmere det står jo hurtigere går det.

  Mvh Ivan

 • #61868

  Hej! Bakteria er lidt mere følsom for pH (So2) og temperatur, hvis man sammenligner med gær.  Det kan tage et par dage at komme i gang, hvis de har næring nok til at nå deres kritisk biomass, og det ikke er for koldt, eller lavt pH.

  Alt for varmt er de hellere ikke så glad for, ellers begynder varmen og alkohol og blive giftig for dem. Mellem 18-22’C er helt perfekt. De skal ikke nødvendigvis inde i et varmeskab ved 30’C… det bliver det ikke glad for! Men over 15-16’C er de taknemmelig for i det efterårs vejr!

 • #61884

  I aftes satte jeg en bakteriekultur til “forgæring” og den viste liv 10 timere senere. For 3 år siden da vi var i Champagne besøgte vi laboratoriet STATION ÆNOTECHNIQUE DE CHAMPAGNE (www.oenotechnic.com) hvor vi fik et katalog med en protokol for “malo yeast starter”. Den foreslår at men tager 1 dl juce og 1 dl vand samt en malo-næring, herefter drysses lidt DV-10 gær over uden omrøring. I stedefor deres malo-starter bruger jeg GoFerm, og det ser ud til at virke. Når starteren er kommet godt i gang tilsætter jeg gradvis noget af vinen, som er mere sur, og måske på grænsen af det den må være.

  DET VIRKER.

  Hilsen fra Silkeborg.

 • #61885

  Jeg mener ikke, det behøver at være så teknisk. Her er min fremgangsmåde:
  Når gæringen er færdig, omstikker jeg og sørger for, at der ikke er luft over vinen.
  Så drysser jeg lidt malolaktisk kultur i vinen og sætter gærrør på.
  I en ballon kan man i løbet af nogle dage følge boblerne ved at lyse gennem ballonhalsen. I en tank kan man tappe lidt i en flaske eller lille ballon.
  Først når den malolaktiske fermentation er færdig, tilsætter jeg sulfit.
  Hilsen: Erik Carstensen, Vinjafyn.

 • #61914

  Hej.
  Endnu et spørgsmål angående malolaktisk gæring: hvor mange gram syre/liter forsvinder der ved denne proces? Jeg checker løbende hvordan det går, og er ikke specielt imponeret indtil nu; syren er faldet lidt efter nu næsten 4 uger, men ikke noget særligt. Altså kan man styre processen eller er det helt tilfældigt hvor man havner?
  Dan Schødt

 • #61915

  Hej Dan

  Du fjerner ikke ret meget syre ved malolaktisk gæring, du omdanner æblesyre til mælkesyre, jeg mener at for hver 4 gram æblesyre der omdannes får du ca. 3 gram mælkesyre, men mælkesyren er ikke så skarp og få i munden som æblesyre. Så totalsyren falder ikke ret megen men smagen bliver ikke så skarp.

  Mvh

  Ivan

 • #61918

  Hej.
  Så er man jo lige vidt, der kan jo stadig være for meget syre tilbage. Vil det sige, at det ikke er et bestemt antal gram syre /liter der er målet, men en (høj) pH værdi?
  Jeg er let forvirret, jeg kan ikke se hvordan man umiddelbart kommer ned på de anbefalede ca 6-7 gram syre /liter.
  Med venlig hilsen
  Dan Schødt

 • #61919

  Det kan jeg heller ikke.

  Men det vigtigste er at smage på vinen, inden du laver indgreb. Og husk at kuldestabiliseringen også fjerner syre (bundfælder vinsyre).

  Jeg har ikke i mine 20 år som vinhusmand fjernet syre fra min vin (jeg har ind i mellem tilsat vinsyre, fordi pH var for høj og smagen forkert).
  Jeg har forsøgt at lave vinen, så den endte med et resultat, som min familie og jeg var tilfreds med – og det er ikke det samme, som det professionelle dommere synes er korrekt.

  Vi, der ikke skal sælge vinen, skal tænke på vores familie.

 • #61921

  Hvis man er i tvivl, kan man lave et Papirkromatografi som vist her:

  Papirkromatografi-181022_800x639

  De 3 til venstre er referencer, vinsyre, æblesyre og mælkesyre.

  Det ses, at nr. 2 og 3 fra højre er fri for æblesyre, men har mælkesyre. Det betyder, at den malolaktiske proces er gennemført. De øvrige er kun lige påbegyndt.

  De står alle i stålbeholdere med flydelåg, og jeg har ikke set, at de har udviklet CO2. Gærlåsen i flydelåg er en kugleventil, så der er ingen bobler til at indikere en proces. Hvis man lægger øret til beholderen, kan man høre at det knitret (hvis man har sin gode hørelse, men det har jeg ikke ). Noget andet man kan er, at sætte en plasticpose over en gærlås uden væske, og binde tæt til. Posen vil pustes op ved ganske lidt CO2.

  Hilsen fra Silkeborg

 • #61923

  Det har boblet stille og roligt i min gærlås efter der var tilsat malocid den 30. september, der gik dog en lille uge inden jeg kunne se bobler stige op i vinballonen og og der kom nogle enkelte bobler ud af gærlåsen. Nu er det ved og være overstået og vinen skifter farve fordi der er ro i ballonen og den bundfælder. Venter bare på at det bliver noget koldere så det lige kan komme ud på terrassen og blive kuldestabiliseret og vinstenen bundfælder.

  Mvh

  Ivan

 • #62012

  Hej Ole

   

  Jeg ser at vinsyre, æblesyre og mælkesyre er klart adskilte. Jeg har også lavet kromatografi, men standarderen er mere ‘udtrukket’ eller udflydende, hvorved det kan være svært at se om der er æblesyre tilstede. Hvad er fidusen? Selv har jeg mistanke om, at mine pletter nederst på linien er for store. Hvor store laver du dine pletter og hvormeget væske afsætter du?  Hilsen  Lars fra langeland

 • #62013

  Det kan godt være lidt svært at docere prøverne på papiret. Jeg laver cirkler på 10 mm med en afstand på 15 mm og forsøger at holde væsken inden for disse, det går som regel. Jeg sætter væske på ad 3 gange, men kun 2 gange for reference-syrerne; det synes jeg virker godt. Syrerne er jo noget kraftigere en vinprøverne.

  Pletterne kan godt flyde lidt sammen, især når papiret har ringe højde, men det gør ikke noget at pletterne flyder sammen, selvom jeg også synes at det er rarere med klart afgrænsede pletter til at idekere syrerne. Jeg bruger noget papir der er 15 x 15 cm.

  Hilsen fra Silkeborg.

 • #62014

  Mit papir er 20×10 cm og jeg har ladet væsken løbe opad på den korte led. Jeg må prøve at finde et højere kar, så løbehøjden bliver op til 15-20 cm. Hvor har du købt papiret på 15×15 cm?

 • #62016

  Jeg bruger et asparges-henkogningsglas som er ret højt. Papiret er produceret sådan, at det skal vende “rigtigt”, men det fungerer også på tværs af papir-strukturen.

  Hilsen fra Silkeborg.

Viser 14 svar - 1 til 14 (af 14 i alt)
 • Du skal logge ind for at besvare indlæg.