Forside Vinavlerforum 2 – Vinificering Maloktisk gæring

Dette emne indeholder 4 svar, har 5 stemmer og blev senest opdateret af Erik Carstensen Erik Carstensen 1 uge, 2 dage siden.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #61857
    Dan Schødt
    Dan Schødt
    Participant

    Hej.
    Hvor lang tid går der fra man har tilsat bakteriekulturen og selve processen går i gang?
    jeg har ikke prøvet dette før og har derfor ingen erfaring med dette emne.
    Dan Schødt
    Tulstruplund Winery

    #61858
    Ivan Tofte Hansen
    Ivan Tofte Hansen
    Participant

    Hej Dan

    Jeg tilsatte til min den ene rødvin d. 30. sep. og det bobler stille og roligt efter et par dag. Min erfaring er at der ikke kommer så mange bobler, men hvis du vipper lidt med ballonen så vil der stige bobler op fra bunden. mener også det godt kan tage et par måneder inden det er færdigt, jo varmere det står jo hurtigere går det.

    Mvh Ivan

    #61868

    Hej! Bakteria er lidt mere følsom for pH (So2) og temperatur, hvis man sammenligner med gær.  Det kan tage et par dage at komme i gang, hvis de har næring nok til at nå deres kritisk biomass, og det ikke er for koldt, eller lavt pH.

    Alt for varmt er de hellere ikke så glad for, ellers begynder varmen og alkohol og blive giftig for dem. Mellem 18-22’C er helt perfekt. De skal ikke nødvendigvis inde i et varmeskab ved 30’C… det bliver det ikke glad for! Men over 15-16’C er de taknemmelig for i det efterårs vejr!

    #61884
    Ole N. Østergaard
    Ole N. Østergaard
    Participant

    I aftes satte jeg en bakteriekultur til “forgæring” og den viste liv 10 timere senere. For 3 år siden da vi var i Champagne besøgte vi laboratoriet STATION ÆNOTECHNIQUE DE CHAMPAGNE (www.oenotechnic.com) hvor vi fik et katalog med en protokol for “malo yeast starter”. Den foreslår at men tager 1 dl juce og 1 dl vand samt en malo-næring, herefter drysses lidt DV-10 gær over uden omrøring. I stedefor deres malo-starter bruger jeg GoFerm, og det ser ud til at virke. Når starteren er kommet godt i gang tilsætter jeg gradvis noget af vinen, som er mere sur, og måske på grænsen af det den må være.

    DET VIRKER.

    Hilsen fra Silkeborg.

    #61885
    Erik Carstensen
    Erik Carstensen
    Participant

    Jeg mener ikke, det behøver at være så teknisk. Her er min fremgangsmåde:
    Når gæringen er færdig, omstikker jeg og sørger for, at der ikke er luft over vinen.
    Så drysser jeg lidt malolaktisk kultur i vinen og sætter gærrør på.
    I en ballon kan man i løbet af nogle dage følge boblerne ved at lyse gennem ballonhalsen. I en tank kan man tappe lidt i en flaske eller lille ballon.
    Først når den malolaktiske fermentation er færdig, tilsætter jeg sulfit.
    Hilsen: Erik Carstensen, Vinjafyn.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.