Skip to content

Dansk Vinskue 2016

Dansk Vinskue er FDVs største årligt tilbagevendende arrangement, og deltagelse i det forudsætter, at man er medlem af FDV; men arrangementet er så stort og interessant, at det i sig selv kan være en medvirkende grund til at være medlem af foreningen.

Dette års vinskue blev afholdt i Ringsted Kongrescenter. På grund af det store antal bedømte vine, som kan smages på vinskuet, er det en fordel at forberede sig inden deltagelsen. Dertil kan man anvende vinskuets officielle katalog, som i år blev tilgængeligt på FDV’s hjemmeside omkring 2 uger før selve vinskuet.

Vinskuet er en enestående lejlighed til at smage et meget varieret udvalg af vine, som ofte er et udtryk for vinmagernes lyst til at afprøve forskellige vinifikationsteknikker og grænserne for, hvad dansk vin kan være. Idag er dansk vinavl så vidt, at man på vinskuet kan støde på originale idéer, der er forfinet af erfarne og teknisk dygtige vinmagere.

2016 Dansk Vinskue 118 crop web

Dansk Vinskue har et højt kvalificeret dommerpanel af sommelierer, vinjournalister og andre fagfolk fra vinbranchen. Efter et notorisk dårligt vinår som 2015 stiller man måske ikke de store forventninger. Men i de senere år har også ældre vine kunnet deltage på vinskuet, og de tegnede sig da også for langt hovedparten af dette års medaljer.

Et andet og nyere tiltag er muligheden for at indlevere forsøgsvine. I praksis har det handlet om macerationsgærede hvidvine, de såkaldte orangevine. Stilmæssigt kan orangevin skille sig meget ud fra almindelig hvidvin. Det er vine, som overrasker, og som nok ikke alle kan lære at sætte pris på – som med fino sherry, for nu at sammenligne med noget de fleste dog trods alt har hørt om.

Der var en enkelt guldmedalje i år, 8 sølvmedaljer og 15 bronzemedaljer – fordelt på 180 vine. Guld-vinen, 7 af de 8 sølvmedaljer og 11 1/2 af 15 bronze-vinene var fra det udmærkede vinår 2014. Dertil kommer 52 vine med særlig udmærkelse, og det er også en præmiering, som man som vinbonde kan være stolt af at modtage. Stjerne-vinene leveres for en stor del af erfarne vinmagere, der desuden holder et højt niveau på alle deres indleverede vine, og det bør heller ikke overraske. Pokalerne som både årets vinbonde og årets vinmager løb Sven Moesgaard med. Han modtog den enlige guldmedalje for sin mousserende DONS Rosé Brut 2014, og desuden høstede han 3 af de 8 sølvmedaljer, 1 bronze og adskillige særlige udmærkelser. Anders Ørnberg Eriksen opnåede pokalen for bedste vin i klassen for ældre vine for den ene af sine to botrytiserede dessertvine, og med 2 sølv af 8 plus 2 bronze holdt han også et højt niveau.

2016 Dansk Vinskue 167 crop web

Selve præmieoverrækkelsen foregår ved, at vinavlerne kaldes op på scenen kategori for kategori og i rækkefølge efter stigende bedømmelse. Når man kommer til kategorivindere og pokaler hyldes de naturligvis enkeltvis. Efter præmieoverrækkelsen er vinskuet formelt fortsat åbent; men omkring fire ud af fem udstillere pakker sammen, og kun de resterende højest præmierede har et lille og hastigt svindende publikum tilbage.

Dansk Vinskue udvikler sig løbende og flytter til næste år tilbage til sin termin i august. Dansk Vinskue som helhed er FDV’s største tilbagevendende arrangement, årets højdepunkt i foreningslivet og en enestestående lejlighed til at danne sig et indtryk af bredden i nordisk vin. Der gøres hvert år en kæmpe indsats af en skare af flittige medlemmer, både i vinskueudvalget og andre, der hjælper med det praktiske. Der er al mulig grund til at takke dem for det store arbejde og for resultatet. Flere burde unde sig den oplevelse at komme til Dansk Vinskue!