Skip to content

Udstyr til vinfremstilling

Nødvendige redskaber til vinfremstilling

Af Søren Kongsted, redigeret af Lars Holt

Der skal bruges mindst to beholdere til at have vinen i.

Glasballon fås fra 5l til 50-60 l. Men pas på at gå op i større end 25-30 l.

Ståltank med flydelåg fra 50 l og opefter
Plasttank

Gæringsspand, 25-30 l beregnet til gæring med skalkontakt. Er volumen større end den senere ballon, er den også anvendelig til opstart af gæringen, hvor der skal være plads til stormgæring.
Plastbeholdere skal være lavet af fødevaregodkendt plast, men må alligevel kun anvendes til korttids opbevaring af vin, f.eks. under gæring
Gærlås
Gummipropper
eller gummihætter
Hævert
Tragt
Vægt med 0,1g aflæsning
Litermål
Måleglas og hydrometer/oechlevægt
eller refraktometer til bestemmelse af sukkerindhold
Termometer
Flasker
Propper af plast eller kork
eller skruelåg
propapparat
evt. propapparat som gulvmodel
Øl-pipette/vintyv til at udtage smagsprøver fra fad/ballon
Vinometer til olkoholmåling
pH meter
eller lakmuspapir til bestemmelse af pH
Syremålingssæt
Titreringsudstyr til måling af. f.eks. syre og sulfit
Væsker til titrering
Afstilkning/knusning af druer kan foretages med håndkraft eller med en afstilkningsmaskine
Frugtmølle bruges til at findele frugt. (Billede er fra Hjemmeproduktion.dk)
Kurvepresse virker ved at håndtaget manuelt drejes
Hydropresse virker ved vandtryk
Druer og findelt frugt presses i en vinpresse, når pulp skal fjernes fra mosten.

Nødvendig ingredienser.

  •  Sulfit ( E 224 kaliumdisulfit, hvidt pulver )
  •  Desinficeringsmiddel. (Feks. Chemipro OXI,   se div. bilag.)
  •  Vingær.
  •  Gærnæring. Feks. Fermaid K.

Eventuelt :

  •  Enzymer.
  •  Malolaktisk kultur.
  •  Sukker.
  •  Egechips/fad.
  •  Co2 ( Wine Guard )