Tidlig blå burgunder

DSCF4926 Veraison Web

FRÜHBURGUNDER, Tidlig Blå Burgunder, Blauer Frühburgunder, Pinot precoce noir

af Søren Kofoed Nielsen

 

 Blå V. vinifera druesort. Sorten regnes af franske eksperter for en klon af Pinot noir, der modner tidligt. I Tyskland har man udskilt den som en selvstændig sort. Bortset fra det tidligere modningstidspunkt, der ligger 2 – 3 uger før Spätburgunder er Frühburgunder ikke er til at skelne fra Spätburgunder.

Da Frühburgunder er en vinifera sort skal der almindeligvis sprøjtes med svovl mod meldug og i fugtige somre mod vinskimmel.

Klaserne er små og kompakte med små druer. Druerne er relativt tykskallede, så de er ikke specielt botrytis følsomme.

Det lave udbytte betyder at sorten, på trods af at vinene betegnes som liggende i den absolutte topklasse, har en meget ringe udbredelse i Tyskland. Største udbredelse har sorten i Ahr med ca. 35 hektar.

 

Frühburgunder var ved at blive fuldstændig udryddet, da næsten alle planter indtil midten af 1960’erne var virusbefængte. Det medførte bl.a. blomstringsproblemer og endnu lavere udbytter end de nye virusfri kloner fra især Forschungsanstalt Geisenheim.

 

På grund af det høje sukkerniveau og det tidlige modningstidspunkt kan hvepse i nogle år være et problem. Det anbefales derfor at marken ikke anlægges nær hække, stengærde eller skov. Net til beskyttelse mod fugle er en anden anbefaling.