skip to Main Content

Lucie Kuhlmann (i Amerika: Lucy Kuhlmann) som vi kender i dag er en mutation af den oprindelige sort og er udviklet i Amerika. Modner to uger før end søstrene Leon Millot og Maréchal Foch. Sukkerindhold på 106 oOe er målt på friland.

 

druern5Lucie

Foto: Jens Madsen

Oprindelig Kuhlmann 149-3 som er (Vitis riparia x Vitis rupestris) x Goldriesling, altså samme forældre som Leon Millot og Maréchal Foch. Har derfor også samme vækst og modnings karakter. Danske erfaringer siger at Lucie blomstrer 1-2 dage før og modner 8-10 dage tidligere, end Leon Millot og med en bestøvning på 90%. Lucie er den sidste, der taber bladene, efter 3 til 4 frostnætter.

Meget opret vækst, med små klaser som vi kender fra Leon Millot, tæt og kompakt. Planten er ren og fri for sygdomme, dog er den lidt modtagelig overfor alm. meldug. Dette kan være et problem her i Danmark, da jeg (SL) ikke ved om Lucie er følsom over for svovl, som Leon Millot jo er. Jens Madsen har ikke spor af svampeangreb 15. september 2005, og mener at Lucie er mindst lige så resistent som Leon Millot. Frugtsætningen er ikke så god som Leon Millot. Det er vigtigt for denne sort, at drueklaserne får lys og sol i eftersommeren, ellers kommer druerne til at smage af græs. En høj opbinding må kunne hjælpe på dette. Lucie er meget kraftigt voksende så planteafstanden skal være mindst 1,70 m, men gerne 2,50 m. Erfaringer siger, at Kuhlmanns sorter vinder ved at være store og have megen stamme.

druern3Lucie

Foto: Jens Madsen

Lucie kan give vine, som Leon Millot, med en dyb farve og udpræget bær præget frugt. Her i Danmark syntes jeg nu ikke at jeg har observeret den dybe farve i Leon Millot. Der imod skulle Lucie giver en mere fast garvesyre end Leon Millot, men ellers mild og velafbalanceret. Lidt Gamay profil, kan genkendes i nogle vine. Vinen skal ikke drikkes for ung – en ung Lucie kan være flad og kedelig, men efter 3 år så åbner den sig op med en skøn kompleksitet. Smagen er som Bourgogne, medens frøene tager til i farve og syren falder. Ved fuld eller overmoden skifter den til Green Peber i varmere områder end vort.

Selvom druen nu snart er 100 år gammel, så er det først de sidste 10 år, at der er kommet spotlight på den. Derfor kan der være meget at lære om dyrkningen af denne sort endnu.

druern2Lucie

Foto: Jens Madsen