Forside Vinavlerforum 2 – Vinificering Svovling af vin inden aftapning.

Dette emne indeholder 2 svar, har 3 stemmer og blev senest opdateret af Erik Carstensen Erik Carstensen 4 måneder, 3 uger siden.

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #62634
    Dan Schødt
    Dan Schødt
    Deltager

    Hej.

    Er der en smart metode til at svovle på inden aftapning?

    Eller er det bare at omstikke og i den forbindelse tilføre det evt. manglende svovl.

    Dan Schødt   Tulstruplund vingård

    #62637

    Hej Dan,

    Jeg omstikker 3 gange. De første 2 gange tilsætter jeg 1 gram svovl/25 liter og så måler jeg nøje svovlindholdet ved 3´omstikning og tilsætter hvad der måtte mangle ud fra de anbefalinger der her for hhv hvid- og rødvin + en smule mere for en sikkerheds skyld. Så er det klar til aftapning.

    Mvh

    Mogens Ribo Petersen

    Domaine Ribolund

    #62639
    Erik Carstensen
    Erik Carstensen
    Deltager

    Jeg vil blot tilføje en detalje, som jeg lærte på et kursus med Jørgen Broe.
    Når man tilfører vinen 1 gram sulfit, (Kaliumdisulfit (E224) eller Natriumdisulfit (E223)), bindes en del til forskellige stoffer i vinen, så vi kun udnytter 0,57 g til svovldioxid (SO2).
    En del af denne binder sig eller forsvinder op i luften, så vi skal kun regne med 0,37 g. fri sulfit.
    Når jeg skal beregne, hvor mange g. sulfit jeg skal tilsætte vinen, bruger jeg en faktor. 100 : 37 = 2,7.
    F.eks. Jeg har målt fri sulfit til 20.
    pH = 3,5
    Efter skemaet skal den være 39 mg./l.
    39 – 20 = 19 mg./l.
    Jeg tilsætter 19 mg. X 2,7 = 51,3 mg. i 1 liter.
    Jeg tilsætter 51,3 X 25 = 1282,5 mg. = 1,28 g i 25 liter.
    Læs evt. mere her: http://vinjafyn.dk/vinkemi.html

Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.