Forside Vinavlerforum 1 – Vindyrkning Sæsonen er startet

Dette emne indeholder 30 svar, har 11 stemmer og blev senest opdateret af Christian Bonde Sørensen Christian Bonde Sørensen 4 uger siden.

Viser 15 indlæg - 16 til 30 (af 31 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #61264
    Flemming Bach
    Flemming Bach
    Participant

    Det er ikke ment som kritik, men som konstruktivt indspark 🙂 – Og det er helt sikkert de rigtige parametre, men jeg faldt over det, da jeg kiggede efter nye grønne planter til haven. Valget faldt på Riesel, men opdagede at der er stor spredning i hvor de enkelte druer bedst. Og igen fint nok at sorterne er sunde og blomstrings sikre, men hvis de aldrig kan modne er det jo ligemeget. Og modsat hvis sukker og syre er perfekt, men druerne når at gå til grundet dårlig sundhed så er det jo også et fedt….. Ved godt at vi er på grænsen af vindyrknings grænsen, så utopi at tro at den perfekte drue dukker op :).

    #61266
    Lars Holt
    Lars Holt
    Keymaster

    Det er heller ikke opfattet som en kritik.

    Hermed forklaring på, hvorfor jeg har valgt de otte parametre:
    Sukker – kan druen danne sukker i Danmark?
    Spredning i sukker – hvor stabil er den til at danne sukker?
    Syre – kan druen give passende lav syre i Danmark. Desværre kan nogle druer give for lav syre, og alligevel præmieres de på nuværende tidspunkt.
    Modenhed – samspillet mellem pH og sukker indhold.
    Sundhed – er planten så sund, at den er værd at dyrke? Her er desværre den svaghed, at sjældne sorter ikke altid har indberettet sundhed og nye sorter er endnu ikke blevet syge, men det kommer nok!
    Blomst – blomstrer sorten så tidligt, at druerne kan nå at modne?
    kg/m2 – giver sorten et udbytte, der er værd ar arbejde med?
    Mængde – hvor udbredt er sorten i Danmark? En udbredt sort har mere pålidelige høstresultater, end en sjælden sort.

    #61325
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Så er blomstringen startet – så tidligt har vi vist aldrig registreret det. Og med det vejr vi har, så tager blomstringen nok ikke ret lang tid.

    Når alle dine sorter har blomstret, så send mig gennemsnittet for din vinmark.

    #61343
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Nå, så hurtigt går det nu heller ikke. Kun 1/10 af sorterne blomstrer nu. De tidligste var Lucie Kuhlmann, Maréshal Foch og Castel.

    #61344
    Ole N. Østergaard
    Ole N. Østergaard
    Participant

    De 8 kriterier er matematik, og siger ikke noget om hvilken drue der er bedst. Man kan jo vælge hvilken sort man vil have med vægt på forskellige præferencer. F.eks. er johanitter langt nede med sukker og højt oppe med syre, så den skulle efter matematikken vælges fra, men det bliver den jo ikke fordi den en andre værdier i druen.

    Men nu til noget helt andet: Det er helt vildt. Mine leon millot blomstrede 1. juni BBCH 65, 50 5 i blomst. 3. juni var rondo og triumphe de alsace med. Solaris var begyndt at blomstre, og er sikkert i blomst i dag.

    Hilsen far Silkeborg (med lav tråd)

    #61365
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Nu er blomstringen så langt, at jeg kan konstatere, at den er 20½ dag tidligere, end normalt, her i Næstved.

    Jeg håber, at I indberetter, når alle sorter er blomstring hos jer.

    #61372
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Er blomstringen ikke overstået endnu hos jer?

    #61373
    Søren Kongsted
    Søren Kongsted
    Participant

    Johanniter er netop færdig blomstret som sidste sort hos os.

    #61375

    Fantastisk!

    Blomstring overstået.

    Du får en mail Lars Holt 🙂

    Mvh

    Mogens Ribo Petersen

    #61590
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Her er farveskiftet stadig i gang.

    Men jeg bemærkede, at Korender allerede er spiseklar. Efter vores tommelfingerregel skulle den så være klar til vin om 14 dage!

    #61675
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Jeg er begyndt på min ugentlige måling i dag, og ikke først 1/9, som jeg plejer. Jeg har taget et udvalg af mine mange sorter

    Muscat Bleu Garnier 84 oOe pH 3,38
    Korender                      82 oOe pH 3,20
    ES 8-2-43                     73 oOe pH 3,16
    Solaris                           72 oOe pH 2,86
    Eszter                            70 oOe pH 3,09
    Lucie Kuhlmann         66 oOe pH 2,92
    Castel                            63 oOe pH 3,01
    Merzling                       50 oOe pH 2,79
    Sibera                            46 oOe pH 2,69
    Johanniter                   45 oOe pH 2,76
    Rondo                           45 oOe pH 2,96
    Bolero                           41 oOe pH 2,83

    Det nærmer sig høst for de to af sorterne, så jeg måler igen på mandag.

    #61742
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Måling den 2/9
    Det har regnet ret meget siden første måling, og derfor er sukkerindholdet ikke steget som forventet.

    Muscat Bleu Garnier 81 oOe pH 3,40
    Korender                      81 oOe pH 3,34  Høstet 4/9 pga. hvepse
    ES 8-2-43                     73 oOe pH 3,29  Høstet 4/9 pga. hvepse
    Solaris                           84 oOe pH 2,97
    Eszter                            77 oOe pH 3,28
    Lucie Kuhlmann         68 oOe pH 3,15
    Castel                            70 oOe pH 3,04
    Merzling                       62 oOe pH 2,86
    Sibera                            47 oOe pH 2,82
    Johanniter                   52 oOe pH 2,79
    Rondo                           49 oOe pH 3,13
    Bolero                           42 oOe pH 2,93

    #61753
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Måling 10/9
    6 druer til målingerne er åbenbart i underkanten, for der er vel ingen af druerne, der har mistet sukker i den forgangne uge.

    Muscat Bleu Garnier 83 oOe pH 3,49 skal snart høstes pga pH
    Solaris                           85 oOe pH 3,03 er ved at rådne, så måske vil jeg vente til de er helt rådne.
    Eszter                             høstet 8/9 pga hvepse
    Lucie Kuhlmann         67 oOe pH 3,14
    Castel                            82 oOe pH 3,15
    Merzling                       72 oOe pH ??
    Sibera                            59 oOe pH 3,00
    Johanniter                   66 oOe pH 3,05
    Rondo                           42 oOe pH 3,05
    Bolero                           55 oOe pH 3,20

    • Dette svar blev ændret 1 måned, 1 uge siden af Lars Holt Lars Holt.
    #61805
    Lars Holt
    Lars Holt
    Participant

    Måling 17/9

    Muscat Bleu Garnier høstet 10/9
    Solaris                           92 oOe pH 3,14 er ved at rådne, skal høstes med ædelråd
    Lucie Kuhlmann         74 oOe pH 3,07
    Castel                          103 oOe pH 3,16
    Merzling                       74 oOe pH 3,07
    Sibera                            66 oOe pH 3,00
    Johanniter                   73 oOe pH 3,07
    Rondo                           56 oOe pH 3,00
    Bolero                           58 oOe pH 3,04

    #61811

    Så er de sidste hvide druer høstet. Årsagen som sædvanlig hvepse. Eller snarere de skader de har gjort, for de fleste hvepse er væk nu. Jeg tør ikke lade alle mine skadede klaser hænge længere når der er udsigt til regn. En del råd i klaserne og det er ikke boytritis. Alt med eddikesyrelugt blev klippet af i marken.

    Særligt Riesel var jeg spændt på og det er ikke helt tosset:

    Riesel: 48,6 kg fra 12 planter. 76 OE, pH 2,95, TA 9,0.

    Birstaler Muscat: 8,1 kg fra 3 planter. 68 OE, pH 3,12, TA 5,2.

    Johanitter: 6,0 kg fra 5 planter. 90 OE, pH 3,01, TA 8,4.

    Zalas Perle: 3,9 kg fra 1 plante. 82 OE, pH 2,99, TA 7,2.

     

    Venlig hilsen

    Mogens Ribo Petersen

    Domaine Ribolund

Viser 15 indlæg - 16 til 30 (af 31 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.