Forside Vinavlerforum 2 – Vinificering Hvilken type hvidvinsgær?

Dette emne indeholder 3 svar, har 3 stemmer og blev senest opdateret af Ole Stauning Ole Stauning 2 måneder, 1 uge siden.

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #62041
    Dan Schødt
    Dan Schødt
    Deltager

    Hej.
    Hvilken hvidvinsgærtype vil I anbefale, når følgende kriterier ønskes opfyldt (så vidt muligt)?
    Næsten gæret ud rent sukkermæssigt, dog en LILLE restmængde: ikke nok til at starte ny gæring om foråret.
    Frugtsmag ønskes bevaret mest muligt.
    Alkohol 8-11 % er fint.
    Med venlig hilsen
    Dan Schødt
    Tulstruplund Winery
    Det er først til brug ved næste høst!

    #62042
    Ole Stauning
    Ole Stauning
    Deltager

    Jeg tror du skal gå efter at få sødmen fra glycerol frem for fra restsukker. Mange gærtyper producerer mere eller mindre glycerol på bekostning af alkoholproduktionen ved koldgæring. Der er dog ved nogle af dem en betydelig risiko for, at gæringen går i stå ved for lav temperatur. En pålidelig klassiker til koldgæring og glycerolproduktion er Lalvin S6U.

     

    DBH Ole

    #62043
    Lars Holt
    Lars Holt
    Deltager

    “Ny gæring om sommeren” er normalt ikke en genoptagelse af den alkoholiske gæring, men en malolaktisk omdannelse af æblesyre til mælkesyre mm.

    #62044
    Ole Stauning
    Ole Stauning
    Deltager

    Hvad jeg mener er, at det må være meget nemmere at styre processen, der fører til glycerolproduktion end det er at ramme en passende ganske lille mængde restsukker. Man kan formentlig svovle og sænke temperaturen drastisk, når den ønskede mængde restsukker er nået; men man skal så holde nøje øje med vinen for at ramme det rette tidspunkt. Dan efterlyser en gær, der “af sig selv” efterlader en ganske lille mængde restsukker; men hvor meget vil være afhængigt af, hvor meget sukker der var i mosten fra starten, af gæringstemperaturen og formentlig også af tilgængeligheden af næringsstoffer.

    DBH Ole

Viser 4 indlæg - 1 til 4 (af 4 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.