Bolero giver meget stort udbytte uden megen syre. Smagen er meget frugtagtig. Egner sig fint til at supplere andre blå druer.

IMG_0923_Bolero_CR_web

Oprindelse

Bolero er fremavlet på den tyske forsøgsstation Geisenheim i 1982 under betegnelsen Gm8221-3. Den er opstået som en krydsning mellem Gm 6427-5 (Rotberger*Reichensteiner) og Chancellor (Seibel 7053). Gm 6427-5 er en tidlig, rigtbærende hvidvinssort. Chanceller er en utrolig vinterhårdfør og meldugresistent fransk stamme. Bolero er beskyttet af ophavsrettigheder, så planten skal fremskaffes gennem de officielle salgskanaler. Det er ikke tilladt selv at opformere planten.

Bolero er godkendt til fremstilling af vin til salg i Danmark

Druer og udbytte

Bolero er en blå tyndskallet drue, med klaser på størrelse med Rondos. Bolero ser ud til at være mere resistent mod såvel meldug som vinskimmel end Rondo.

Dyrkningsråd

Bolero blomstrer ca. 1. juli samtidig med de fleste andre vinplanter, og modner en til to uger inde i oktober, få dage før Rondo. Der er stor spredning på sukker og syretal for Bolero. Det kan enten skyldes, at det er en ny plante med få høstresultater, eller at planten egentlig foretrækker lidt bedre klima, end det normale danske.

Bolero er en kraftigtvoksende sort, om end lidt mindre end Rondo. Den bør ved beskæringssystemet “Dobbelt Guyot” plantes med en afstand på 1.30-1.70 meter.

Sorten har en bedre resistens over for de gængse svampesygdomme meldug og vinskimmel end Rondo. Nogle avlere melder om problemer med vinskimmel.

Bolero skulle være meget vinterhårdfør og vil formentlig aldrig blive alvorligt skadet i det danske vinterklima.

Erfaringer

Bolero bør plantes som supplement til Rondo. Den er lidt mere resistent overfor meldug og vinskimmel, og den har et noget lavere syreindhold. Udbyttet ser ud til at kunne blive alt for højt, så Bolero skal ubetinget grønthøstes. Jeg har selv plantet en række Bolero.

Syre og sukker

Bolero får typisk et sukkerindhold på mellem 64 og 78 o0e (Oechsle og et syreindhold på 7-11 g/l. Det betyder i praksis, at der skal tilsættes sukker men ikke fjernes syre. Vinifikation

Jeg har kun smagt rene Bolerovine få gange. Den ene var for tynd i smagen, men de andre smagte bedre, end Rondovin fra samme vinavler. Indtil 50% Bolero kan give den karakteristiske bløde frugtagtige Bolerosmag.